dr Ana Atanacković

Dr Ana Atanacković rođena je u Beogradu gde je završila osnovnu školu i Gimnaziju. Osnovne akademske studije završila je 2004. godine na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, studijska grupa Biologija. Doktorske studije upisala je na istom fakultetu, na smeru Ekologija, biogeografija i zaštita diverziteta, modul Hidroekologija. Doktorsku disertaciju, pod nazivom „Akvatične oligohete (Annelida, Clitellata, Oligochaeta) u različitim tipovima tekućih voda u Srbiji”, odbranila je 2015. godine i time stekla naučni stepen doktora ekoloških nauka.
Od juna 2006. godine zaposlena je u Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković”, Univerziteta u Beogradu. U zvanje Istraživač saradnik izabrana je 2010. godine, u zvanje Naučni saradnik 2016. godine, a u zvanje Viši naučni saradnik 2022. godine.

Dr Ana Atanacković se kontinuirano bavi problematikom vezanom za ekologiju vodenih ekosistema. Njen naučni rad obuhvata istraživanja u oblasti hidroekologije koja su zasnovana na praćenju promena životnih staništa vodenih ekosistema pod uticajem prirodnih i antropogenih faktora, kao i na ulozi makrobeskičmenjaka u biološkom monitoringu.

U svom višegodišnjem radu posebnu pažnju posvetila je rasprostranjenju i strukturi zajednica maločekinjastih crva (Annelida: Oligochaeta) koje su često dominantne u fauni dna i čine značajnu bioindikatorsku komponentu u vodenim ekosistemima. Praćenje rasprostranjenja još jedne srodne grupe akvatičnih crva iz grupe Annelida (poličekinjasti crvi, Polychaeta) je takođe tematika koju dr Atanacković obrađuje u svojim istraživanjima. Svojim višegodišnjim iskustvom u identifikaciji, poznavanju taksonomije i morfologije oligoheta, daje doprinos u međunarodnoj saradnji, kako u proučavanju njihovih zajednica u zemlji i regionu, tako i u praćenju alohtonih i invazivnih vrsta ove grupe organizama i u proceni njihovog rizika na nativne zajednice i vodene ekosisteme.

Dr Ana Atanacković je član Srpskog biološkog društva i Srpskog društva za zaštitu voda.