dr Jelena Tomović

Dr Jelena Tomović je rođena u Kosovskoj Mitrovici. Osnovne akademske studije završila je 2007. godine na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, studijska grupa Biologija. Doktorske akademske studije završila je 2016. godine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Kragujevcu, Institut za biologiju i ekologiju i odbranila je doktorsku disertaciju pod nazivom „Ekologija, biodiverzitet i konzervacija slatkovodnih školjki familije Unionidae u Srbiji”.

Naučni rad Jelene Tomović obuhvata istraživanja u oblasti ekologije vodenih ekosistema, praćenje promena pod uticajem prirodnih i antropogenih faktora i proučavanje uloge makrobeskičmenjaka u biološkom monitoringu.

Njeno istraživanje je usmereno na slatkovodne mekušce, naročito školjke iz familije Unionidae, taksonomiju vrsta, njihovu distribuciju, ekologiju, diverzitet i konzervaciju, kao i njihove bioindikatorske osobine.

Jelena Tomović svoje aktivnosti ostvaruje učešćem u nacionalnim, bilateralnim, i međunarodnim projektima, kao i u okviru Cost akcije.

Od 2008. godine zaposlena je u Odeljenju za hidroekologiju i zaštitu voda, Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković", Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerzitet u Beogradu.

Jelena Tomović je član Srpskog biološkog društva i Srpskog društva za zaštitu voda.