Prisutna u svim evropskim ishranama, fermentisana hrana (FF) zauzima strateško mesto zbog prednosti koje nude u smislu ishrane, održivosti, inovacija, kulturnog nasleđa i interesa potrošača. Potencijal FF-a za poboljšanje zdravlja ljudi, ali i pokretanje inovacija u hrani i lokalne proizvodnje u narednim decenijama postao je veoma relevantan. Stoga je izazov udružiti naučnu zajednicu i druge ključne aktere koji rade na FF. Želimo da zajednički unapredimo naučne dokaze o njenim zdravstvenim prednostima, procenjujući odnos koristi/rizika kako bismo promovisali multimodalne inovacije i odgovorili na očekivanja različitih evropskih zajednica.
Dugoročni cilj PIMENTO-a je da postavi Evropu na čelo inovacija u mikrobiološkoj hrani, promovišući zdravlje, regionalnu raznolikost, lokalnu proizvodnju na različitim nivoima, doprinoseći ekonomskom i društvenom razvoju, kao i suverenitetu hrane. Da bi odgovorile na ovaj izazov, naučna i nenaučna zajednica treba da udruže snage i konstruišu viziju i dinamiku više zainteresovanih strana u oblasti FF. COST Akcija je najbolje sredstvo za izgradnju ove mreže i omogućavanje da ova dugoročna vizija postane stvarnost.
Širok spektar angažovanih zainteresovanih strana omogućiće PIMENTO-u: i) da čvrsto poveže i razjasni naučna saznanja o zdravstvenim aspektima FF ii) da se pozabavi tehničkim, društvenim i zakonodavnim uskim grlima iza inovacija zasnovanih na FF iii) da doprinese uspostavljanju dugoročnih naučnih radnnih mesta iv) širenje širokog definisanja naučnog znanja o FF i definisanje strateške mape puta za buduća zajednička istraživanja.
Broj ugovora - 068/21
Datum odobrenja - 25. 5. 2021.
Datum početka akcije - 8. 11. 2021.
Datum završetka akcije - 7. 11. 2025.
Rukovodilac projekta: Christophe Chassard, INRAE, Francuska
Zamenik rukovodioca Radne grupe 3: dr Smilja Todorović, Odeljenje za neurobiologiju IBISS
Članovi akcije iz IBISS-a:
Milica Prvulović, Odeljenje za neurobiologiju IBISS
Valentina Simeunović, Odeljenje za neurobiologiju IBISS
Anđela Vukojević, Odeljenje za neurobiologiju IBISS
IBISS koristi analitičke "kolačiće" (eng. "cookies") za analizu korišćenja sajta u cilju unapređenja korisničkog iskustva, klikom na "Prihvatam" dajete saglasnost za korišćenje kolačića.