Partneri na projektu:
• Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Nacionalni institut Republike Srbije, Univerzitet u Beogradu (IBISS)
• Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Univerzitet u Beogradu (IMGGE)
• Phytonet DOOPeriod: januar – decembar 2025.
Koordinator projekta: dr Ana Đorđević, naučni savetnik, rukovodilac Odeljenja za biohemiju
Ključni članovi tima:
• dr Danijela Vojnović Milutinović, naučni savetnik, IBISS, Univerzitet u Beogradu
• dr Ana Teofilović, viši naučni saradnik, IBISS, Univerzitet u Beogradu
• Miloš Vratarić, istraživač saradnik, IBISS, Univerzitet u Beogradu
• dr Ivana Strahinić, naučni savetnik, IMGGI, Univerzitet u Beogradu
• dr Nemanja Stanisavljević, viši naučni saradnik, IMGGI, Univerzitet u Beogradu
• dr Bojan Pavlović, generalni direktor, Phytonet doo
Steatozna bolest jetre povezana sa metaboličkom disfunkcijom (MASLD, eng. Metabolic Dysfunction-Associated Steatotic Liver Disease) je najrasprostranjenija bolest jetre u zapadnom svetu koja nameće procenjeni godišnji ekonomski teret do 75 milijardi evra u Evropi. Često je povezana sa promenama u crevnoj mikrobioti, što čini probiotske bakterije potencijalnim tretmanom. Studija na životinjama je pokazala da oralna primena probiotskog soja Lactobacillus helveticus BGRA43 smanjuje steatozu jetre kod gojaznih miševa, normalizuje nivo enzima ALT, snižava ključne proinflamatorne medijatore u jetri i ograničava lipogenezu u hepatocitima. Za razliku od konvencionalnih terapija za podršku jetri, Lactobacillus helveticus BGRA43 deluje tako što obnavlja ravnotežu unutar ose creva-jetra.
Kliničko ispitivanje sa dijetetskim suplementom LiverDophilus® na bazi Lactobacillus helveticus BGRA43 trenutno je u toku kako bi se potvrdile njegove koristi za ljudsko zdravlje. Planiran je dalji razvoj Lactobacillus helveticus BGRA43 u obliku fermentisanih mlečnih proizvoda, npr. jogurta, kiselog mleka.
Ovaj projekat lansira Lactobacillus helveticus BGRA43 kao strateški pozicionirani probiotik LiverDophilus®, koji je inovativno rešenje za lečenje masne jetre. Dalji razvoj fermentisanih mlečnih proizvoda doneće funkcionalnu hranu na tržište, a oba predstavljaju jedinstveni segment u sektoru zdravlja jetre.
IBISS koristi analitičke "kolačiće" (eng. "cookies") za analizu korišćenja sajta u cilju unapređenja korisničkog iskustva, klikom na "Prihvatam" dajete saglasnost za korišćenje kolačića.