dr Marijana Stojanović

Obrazovanje: Univerzitet u Beogradu, Hemijski fakultet – 1996. Diplomirani biohemičar; 2000. Magistar biohemije (oblast imunohemija); 2009. Doktor biohmijskih nauka (oblast imunologija)

Karijera i oblast naučnog interesovanja: Dr Marijana Stojanović je naučno-istraživački rad započela u Centru za imunološka istraživanja „Branislav Janković“, Beograd, gde je ušla u istraživanja u oblasti imunologije (1997-1998.). Naučni rad je nastavila u Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" u Beogradu (1998-2023.), gde je stekla značajno istraživačko iskustvo u oblasti imunologije i vakcinologije. Tokom tog perioda, njen rad je dominantno bio usmeren na istraživanja uticaja faktora poput adjuvanasa, imunomodulatora i rute imunizacije, na karakteristike imunskog odgovora u kontekstu vakcinacije, autoimunskih bolesti (npr. antifosfolipidni sindrom) i inflamatornih stanja (npr. okularna hlamidijalna infekcija, inflamatorne bolesti creva). Dr Stojanović je na animalnim modelima ispitivala i mogućnosti modulacije kinetike i intenziteta inflamatornih bolesti primenom imunomodulatora koji deluju na nivou sistema urođene imunosti. Pored toga, intenzivno se bavila karakterizacijom i validacijom monoklonskih antitela u cilju njihove primene, kao zamene antisruma, u slučajevima kada postoji sumnja na intoksikaciju tetanus toksinom. Tokom rada, dr Stojanović je uspostavila, implementirala, validirala i standardizovala različite biološke testove za određivanje specifičnih parametara imunskog odgovora. Od 2023. godine radi u Odeljenju za molekularnu biologiju Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ Univerziteta u Beogradu, gde je dominantno fokusirana na istraživanje imunoloških aspekata bitnih za ublažavanje simptoma dijabetesa tipa 1.

Članstva u naučnim udruženjima: Biohemijsko društvo Srbije, Društvo imunologa Srbije, Srpsko društvo za molekularnu biologiju