SearchSearch
Navigacija
Navigacija

Dan Instituta

Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković” – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerziteta u Beogradu, 31. maja 2020. godine obeležava 73 godine rada i postojanja. Imajući u vidu zdravstvene rizike izazvane pandemijom korona virusom SARS-Cov-2 u svetu i epidemijom u Srbiji, ove će godine Dan Instituta biti obeležen promocijom istraživača koji su u protekloj godini doktorirali i tradicionalnim naučnim programom, ali bez uobičajene proslave za zvanice i zaposlene. Naučni program obeležavanja Dana Instituta biće predstavljen predavanjima istraživača iz naučnoistraživačkih organizacija sa kojima IBISS najbliže sarađuje: Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu (dr Tijana Vučić), Institut za medicinska istraživanja - Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju (dr Hristina Obradović), Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (dr Svetlana Soković Bajić), Institut za primenu nuklearne energije (dr Žanka Bojić-Trbojević) i Institut za nuklearne nauke "Vinča"(dr Aleksandra Stanković), kao i predavanjima dva saradnika IBISS-a (dr Aleksandra Janković i dr Slobodan Davidović). Predavanja će biti dostupna preko online platforme, a pristup će biti omogućen i na ovoj stranici sajta IBISS-a.

Reč direktora

Dan Instituta je uvek dobra prilika da sumiramo naše aktivnosti u prethodnom periodu i da damo smernice budućeg razvoja. IBISS je institut od nacionalnog značaja koji se bavi prvenstveno osnovnim istraživanjima u oblasti biologije, što je definisano i našim osnivačkim aktima. Za protekle 73 godine rada i postojanja, kroz IBISS je prošlo preko 1.000 istraživača. Danas je u Institutu zaposleno 318 saradnika, od čega 283 istraživača i 35 članova režijskog osoblja. Institut danas ima 203 doktora nauka u naučnim zvanjima i 12 istraživača saradnika koji su doktorirali i čekaju izbor u naučno zvanje. Pored pomenutih istraživača na realizaciji godišnjeg plana rada Instituta angažovano je 65 studenata doktorskih studija i 5 stipendista MPNTR. Prosečna starosna struktura zaposlenih je oko 40 godina, i oko 82% su žene. Profesionalan odnos prema radu u Institutu ilustrovan je kroz broj radova koji su naši istraživači publikovali u prethodnom periodu. Tokom 2019. saradnici IBISS-a publikovali su više od 260 radova u vrhunskim međunaronim časopisima sa SCI liste, dok je tokom ove godine, do danas, publikovano više od 100 radova iz pomenute kategorije. Ukupna citiranost publikacija saradnika Instituta je 47.798, h-indeks je 76, dok su radovi naših istraživača tokom 2019. citirani više od 6.456 puta. Svojim publikacijama, saradnici Instituta doprinose afirmaciji Univerziteta u Beogradu i njegovoj poziciji u prvih 500 najboljih univerziteta na svetu (tzv. Šangajska lista). Od prehodnog Dana Instituta realizovano je, ili je u toku realizacija šest međunarodnih ugovora i donacija, a saradnici Instituta takođe učestvuju u preko 40 bilateralnih projekata i COST akcija.

Važna delatnost Instituta podrazumeva i kontinuirano formiranje i obrazovanje naučnoistraživačkog kadra. Saradnici IBISS-a su, samo u poslednje četiri godine, učestvovali u realizaciji 119 doktorskih disertacija (u 109 su bili mentori). U poslednjih godinu dana, u Institutu je doktoriralo 13 naših saradnika. Naši mladi doktori nauka i studenti doktorskih studija predstavljaju naučni potencijal sa kojim IBISS računa u bliskoj budućnosti. Budući da je IBISS članica Univerziteta u Beogradu, više od 50 saradnika našeg Instituta je aktivno uključeno u realizaciju doktorskih studija na Univerzitetu, pre svega na Biološkom fakultetu, Šumarskom i Medicinskom, ali i na drugim fakultetima Univerziteta u Beogradu. Na taj način, Institut daje značajan doprinos uspostavljanju modela interakcije nauka-obrazovanje u Srbiji.

Treća, prateća delatnost Instituta je usmerena na razvoj, uvođenje i transfer novih biotehnologija preko ostvarenih rezultata iz osnovnih istraživanja. U godini koja je iza nas, realizovano je preko 10 projekata sa privredom i drugim ministarstvima Vlade Republike Srbije, kao i dva vaučera sa Fondom za inovacionu delatnost.

Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković" poseduje naučni, stručni i organizacioni kapacitet da bude pokretač bioloških i srodnih oblasti istraživanja u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana. Institut je iz tih razloga 2019. godine formirao Centar izuzetnih vrednosti za interdisciplinarna istraživanja u biologiji, u čijem radu je angažovano 174 saradnika iz svih odeljenja našeg Instituta. Formiranje Centra izuzetnih vrednosti za interdisciplinarna istraživanja u biologiju u Institutu će dodatno doprineti unapređenju naučnih istraživanja u oblasti prirodno-matematičkih nauka – biologija, kao i srodnih nauka za koje je Institut takođe akreditovan. Isto tako, očekujemo da će Centar povećati nivo konkurentnosti Instituta na nacionalnim i međunarodnim naučnim i naučno-stručnim pozivima.

U godini iza nas, desile su se značajne promene u organizaciji i finansiranju nauke u Srbiji. Završen je projektni ciklus koji je započeo 2011. godine u okviru koga su istraživači IBISS-a učestvovali u realizaciji 47 projekta. Stupio je na snagu novi Zakon o nauci i istraživanjima kojim je, kao što je predviđeno Strategijom nauke u Srbiji, uspostavljen kombinovani institucionalno-projektni sistem finansiranja naučnoistraživačkih organizacija. Formiran je Fond za nauku Republike Srbije i Institut je do sada dobio dva projekta iz poziva PROMIS i 8 projekata iz programa Saradnje sa dijasporom.

Ono što je obeležilo nekoliko poslednjih meseci, ne samo kod nas već u celom svetu, je pandemija korana virusom SARS-Cov-2. Ovom prilikom najpre želim da se zahvalim svim saradnicima Instituta na pokazanoj odgovornosti i poštovanju preporučenih mera sigurnosti tokom i nakon vanrednog stanja proglašenog zbog pandemije i epidemije izazvane COVID-19 virusom. Posebno smo ponosni što su naši istraživači učestvovali u radu laboratorija za detekciju COVID-19. Istraživači Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" - Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerzitet u Begradu, uključeni su u rad laboratorija Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", zatim novoosnovane "Huo-yan nacionalne laboratorije za molekularnu detekciju infektivnih agenasa Beograd" u Kliničkom centru Srbije, Nacionalne referentne laboratorije u Batajnici i Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju na testiranju COVID-19, zajedno sa kolegama sa drugih instituta i fakulteta u Srbiji.

Institutu je tim povodom 22. maja 2020. godine, u Palati federacije Republike Srbije uručena zahvalnica Vlade Republike Srbije "za izuzetan naučni doprinos u borbi protiv bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-Cov-2".

Dr Mirjana Mihailović, direktor Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković"

31. maj 2020. godine

 

Dodela zahvalnica doktorandima Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković"

  • DAN-IBISS-2020-01
  • DAN-IBISS-2020-02
  • DAN-IBISS-2020-03

Naučni deo

dr Svetlana Soković Bajić, „GABA produkujući laktobacili u modulaciji imunskog odgovora preko indukcije autofagije", Institut za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, Univerzitet u Beogradu

dr Hristina Obradović, „Perinatalna tkiva i biomedicina: dokle se stiglo“, Institut za medicinska istraživanja, Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerzitet u Beogradu

dr Žanka Bojić-Trbojević, „Galektini u implantaciji embriona čoveka” Laboratorija za biologiju reprodukcije, INEP – Institut za primenu nuklearne energije, Univerzitet u Beogradu

dr Tijana Vučić, „Eksperimentalne hibridne zone: veliki mrmoljci” Univerzitet u Beogradu, Biološki fakultet

dr Aleksandra Stanković “Genomika i epigenomika kompleksnih bolesti čoveka", Institut za nuklearne nauke „Vinča", Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerzitet u Beogradu

dr Aleksandra Janković, “Redoks biologija masnog tkiva – ishodište farmakoloških pristupa u gojaznosti i metaboličkim bolestima”, Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković” – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerzitet u Beogradu

dr Slobodan Davidović, “Medonosne pčele Srbije, divlja društva naspram domestifikovanih društava viđena očima populacionih genetičara”, Institut za biološka istraživanja “Siniša Stanković” – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerzitet u Beogradu

Obaveštenje o kolačićima

IBISS koristi analitičke "kolačiće" (eng. "cookies") za analizu korišćenja sajta u cilju unapređenja korisničkog iskustva, klikom na "Prihvatam" dajete saglasnost za korišćenje kolačića.