dr Aleksandra Mladenović

Dr Aleksandra Mladenović je diplomirala 1998. godine na grupi za molekularnu biologiju i fiziologiju, Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Postdoktorsko usavršavanje je nastavila uz prestižnu stipendiju Ministartsva nauke i tehnologije koja se dodeljuje za 200 najboljih studenata u zemlji. Magistrirala je 2002. godine na temu Parkinsonove bolesti, a doktorirala 2008. na polju neuronauka.

Od 2003. godine je zaposlena kao stalni član Laboratorije za molekularnu neurobiologiju IBISS-a, gde je izučavala neurodegenerativne bolesti spregnute sa starenjem, apoptozu i mehanizme sinaptičke plastičnosti. Tokom postdoktorskog usavršavanja je boravila u Laboratoriji za molekularno i ćelijsko starenje, na National Hellenic Research Foundation institutu, u Atini.

Dr Mladenović je pomoćnik urednika prestižnih časopisa: BioFactors (Q1) i Mechanisms of Aging and Development (Q1), jednog od najstarijih i najvažnijih časopisa iz oblasti starenja. Takođe je pomoćni urednika FEBS Open Bio časopisa.

Dr Mladenović je predstavnik Srbije u nekoliko COST akcija i aktivno je uključena u Srpsko društvo za neuronauke, kao i u globalnu ALBA mrežu neuronaučnika. Član je naučnog komiteta Evropskog društva za preventivnu, regenerativnu i medicinu protiv starenja.
Bila je vođa projekta sa srpske strane u tri međunarodna projekta sa Švajcarskom, Hrvatskom i UK. Jedini je naučnik iz Srbije nagrađen FEBS i IUBMB grantovima za organizovanje naprednog kursa "Molecular Targets for Anti-Aging Interventions", koji je održan 2022. godine na ostrvu Spetses, u Grčkoj.

Bila je gostujući predavač na nekoliko međunarodnih konferencija. Recenzent je za više od 15 časopisa sa SCI liste, i aktivno je uključena u doktorske i master studije.

Svoja straživanja trenutno fokusira na pronalaženje optimalnih nutritivnih intervencija koje bi obezbedile zdravo starenje, sa posebnim akcentom na zdravlje nervnog sistema.