dr Ana Podolski-Renić

OBRAZOVANjE:
2013. doktorska disertacija, Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu
2006. diploma Biološkog fakulteta, Univerziteta u Beogradu

RADNO ISKUSTVO: Rukovodi Laboratorijom za molekularnu neuro-onkologiju Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ - Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju (IBISS). Od 2007. zaposlena je na IBISS-u na Odeljenju za neurobiologiju, kada je stekla zvanje istraživač pripravnik; 2009. godine izabrana je u zvanje istraživač saradnik, 2014. godine u zvanje naučni saradnik, a 2019. godine u zvanje viši naučni saradnik.

OBLAST INTERESOVANjA: Proučavanje mehanizama dejstva novih antitumorskih agenasa sa potencijalom za prevazilaženje višestruke rezistencije na lekove i razvoj novih terapeutskih pristupa u lečenju malignih tumora.

PROJEKTI: Rukovodi radnim paketom projekta iz programa IDEJE, Fonda za nauku Republike Srbije (TargetedResponse), kao i potprojektom u okviru strateškog projekta SANU (Milking). Učesnik je na projektu iz programa PRIZMA, Fonda za nauku Republike Srbije (PhotoSCLART). Bila je učesnik dva međunarodna interdisciplinarna projekta: „Therapy optimization in glioblastoma: An integrative human-data based approach using mathematical models“ (projekat finansiran od strane američke fondacije James S. Mc. Donnell Foundation) i „THIOREDIN“ (projekat ERA.Net RUS+). Član je Upravnog odbora COST akcije CA22125 (Precision-BTC-Network), a bila je zamenik zamenik člana Upravnog odbora u okviru dve COST akcije: CM1407 (NATCHEMDRUGS) i CA17104 (STRATAGEM).

NAGRADE I PRIZNANjA: Nagrađena je stipendijom od strane European Association for Cancer Research (EACR) za učešće na ESMO kongresu u saradnji sa EACR u Madridu, Španija 2017. godine. Oosvojila je nagradu Fondacije „Goran Ljubijankić“ Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo za najbolju doktorsku disertaciju iz oblasti molekularne biologije objavljenju u 2013. godini. Nagrađena je stipendijom od strane COST akcije BM0703 (CANGENIN) za stručno usavršavanje u Fondaciji za biomedicinska istraživanja Akademije Atine u Grčkoj 2010. godine.