dr Milka Perović

Scopus Author ID: 8944418500

Sažetak:
Naučni savetnik u Laboratoriji za molekularnu neurobiologiju i ponašanje, sa više od dvadeset godina istraživačkog iskustva u oblasti molekularne neurobiologije. Autor/koautor više od 30 naučnih publikacija u međunarodnim časopisima. Mentor studenata doktorskih i master studija.

Predmet istraživanja:
Celokupan istraživački rad dr Perović usmeren je na molekulske mehanizme u osnovi plastičnosti mozga prevashodno u patološkim promenama tokom starenja i u neurodegenerativnim bolestima koje se javljaju sa starenjem, poput Alchajmerovoj bolesti. Različitim biohemijskim, molekulskim i histološkim pristupima ispitivala je ulogu sinaptičke plastičnosti, glioze, metabolizma holesterola i signalnih puteva povezanih sa odgovorom na stress, u neurodegenerativnim promenama povezanim sa starenjem. Dugoročni cilj dr Perović je razumevanje kako ovi mehanizmi mogu biti izmenjeni različitim sredinskim i farmakološkim intervencijama i primena ovih znanja u iznalaženju novih ili efikasnijih terapija za Alchajmerovu bolest.

Obrazovanje:
• Diplomirani molekularni biolog i fiziolog, Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu, 1998
• Magistar bioloških nauka, Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu, 2002
• Doktor bioloških nauka, Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu, 2011

Nagrade i priznanja:
• Stipendija za talentovane studente, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, 2000 - 2002
• Dobitnik stipendije Nemačke službe za akademsku razmenu (Deutscher Akademischer Austauschdienst - DAAD) za kratkotrajan istraživački boravak, 2008. godine
• Najviše rangirani naučnik (A1 kategorija), Ministarstvo nauke, tehnologije i inovacija Republike Srbije, 2011-2024
• Dobitnik nagrade Fondacije „Goran Ljubijankić“ za najbolju doktorsku disertaciju iz oblasti molekularne biologije odbranjenu u 2011. godini

Članstva i aktivnost u naučnim društvima:
Društvo za neuronauke Srbije, Federacije evropskih društava za neuronauke (Federation of European Neuroscience Societies - FENS), Srpsko drušvo za mikroskopiju, Evropsko društvo za mikroskopiju, Biohemijsko društvo Srbije, Američko udruženje za srce (American Heart Association - AHA)