dr Smilja Todorović

EDUKACIJA
2010-2019 – doktorska teza, oblast: Neuronauke, Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu, Srbija (2 godine porodiljskog odsustva). Naziv disertacije: „Uticaj dugotrajne dijetalne restrikcije na insulinski signalni put u mozgu pacova tokom starenja“
2000-2009 – diplomirani biolog (studijski program: Molekularna biologija i fiziologija, modul: Molekularna neurobiologija), Biološki fakultet, Univerzitet u Beogradu, Srbija (prosečna ocena 9.03/10)

OBLAST ISTRAŽIVANjA
Polje nauke u kom je fokus mog istraživanja je zasnovano na efektima različitih nutritivnih pristupa, kao što su dijetalna restrikcija i fermentisana hrana, na ponašanje i molekularne promene tokom starenja. Jedna od glavnih ambicija mog istraživanja je da ispitam koja vrsta hrane, kao i obrazac unosa hrane je neophodan za zdravo starenje mozga. Do sada sam otkrila da blagotvorno dejstvo dijatalne restrikcije na motoričke i kognitivne sposobnosti u velikoj meri zavisi od vremena njenog početka i od dužine trajanja tokom života.

POZICIJE
Zaposlenje:
Od 2010. do danas: Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ (IBISS), Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerzitet u Beogradu
Istraživačka i akademska zvanja:
Od 2020. do danas- naučni saradnik
Mentorstva:
Mentor na doktorskim studijama
Od 2021. do danas: Naslov: „Efekat rasola nastalog fermentacijom kupusa na oksidativni stres i zapaljenske procese izazvane lipopolisaharidom kod C57BL/6 soja miševa". Anđela Vukojević, Univerzitet u Beogradu/Biološki fakultet

OSTALA PRIZNANjA:
Od 2021. do danas: Ko-lider Radne grupe 3 u okviru COST akcije „Promocija inovacija fermentisane hrane (PIMENTO) CA20128“, i član „Core Group“ PIMENTO akcije
Od 2023. do danas: Recenzent za inostrani časopis „Biofactors“ (IF:6.438), „Dose-Response“ (IF: 2.623), Mechanisms of Ageing and Development“ (IF:4.3)
Recenzent TEATIME COST akcije

ČLANSTVA U DRUŠTVIMA
1. Federacija evropskih neuronauka (FENS)
2. Društvo za neuronauke Srbije (DNS)