Milena Jović

Milena Jović je student doktorskih studija na studijskom programu Biologija, na modulu Eksperimentalna neurobiologija na Biološkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. Diplomske studije je završila na Biološkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, na studijskom programu Molekularna biologija i fiziologija, na smeru Primenjena genetika, dok je specijalističke akademske studije završila na Biološkom fakultetu, na modulu Imunobiologija sa mikrobiologijom.

Milena je zaposlena kao istraživač saradnik na Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković” (IBISS), Institut od Nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerzitet u Beogradu na Odeljenju za neurobiologiju, Laboratorija za molekularnu neurobiologiju i ponašanje. Njena oblast istraživanja obuhvata praćenje efekata bioaktivnih supstanci poput ribljeg ulja i 18 alfa gliciretinske kiseline na bihevioralne i molekularne promene u mozgu transgenih 5XFAD miševa - model sistem za ispitivanje Alchajmerove bolesti. Dodatno interesovanje obuhvata ulogu imunskog sistema, konrektno glijskih ćelija, u neurodegenerativnim procesima koji se odvijaju u mozgu životinja tokom starenja i u bolestima povezanim sa starenjem.

Milena je završila obuku iz Nauke o laboratorijskim životinjama na Katedri za uporednu fiziologiju i ekofiziologiju na Biološkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. Tokom 2022. godine prisustvovala je i letnjoj školi pod nazivom Molekularne osnove za intervencije protiv starenja (Joint IUBMB/FEBS Advanced Lecture Course ,,Molecular Targets for antiaging interventions“), 2019. god. prisustvovala je drugoj CellFit školi (2nd CellFit Training School: “Add a new dimension to cell culture” A practical full immersion course on 3D matrix) i 2018. god. trećoj letnjoj školi u Kataniji (3rd Catania International Summer School of Neuroscience (CISSN 2018), Synaptic Function and Dysfunction: new Targets for Brain Diseases Pharmacology).

Milena je aktivan član Federacije evropskih neuronauka (FENS) i Društva za neuronauke Srbije (DNS) i ujedno obavlja funkciju tehničke podrške DNS.