Dr Larisa Ilijin, sa Odeljenja za fiziologiju i biohemiju insekata, govorila za Deutsche Welle o biorazgradnji plastike korišćenjem larvi Tenebrio molitor: https://www.dw.com/sr/crvi-koji-jedu-plastiku-spas-za-prirodu-u-srbiji/video-73467798
Dr Milica Pešić je u svojstvu člana Centralne grupe, kao koordinator za dodelu grantova u okviru Net4BrainCA22103 COST akcije učestvovala u radu Drugog godišnjeg sastanka, održanog 2-4. jula 2025. godine, na Carol Davila Univerzitetu za medicinu i farmaciju u Bukureštu,…
Naši članovi tima STRIMHealth projekta, dr Nataša Veličković i dr Bojana Mićić, učestvovali su na kongresu Društvo za Metabolomiku koji je održan u Pragu od 22. do 26. juna, 2025. godine.
Predavač: dr Kosara Smiljanić, Odeljenje za neurobilogiju, Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković” - Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerzitet u BeograduVreme: četvrtak, 10. jul 2025. u 13.00Mesto: Biblioteka IBISS
Zajedničko istraživanje Dunava 5 (JDS5), najsveobuhvatniji poduhvat istraživanja površinskih voda na svetu, zvanično počinje 1. jula 2025. u Beču. Ova velika naučna ekspedicija okuplјa stručnjake iz 14 zemalјa, sa cilјem procene ostanja reke Dunav i njegovih najznačajnijih pritoka.
Istraživači sa Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković" – Nacionalnog instituta Republike Srbije, Univerziteta u Beogradu (IBISS), uspešno završavaju još jednu kratkoročnu naučnu misiju u okviru STRIMHealth projekta.Ovaj put, misija je realizovana na Institutu za lekove Univerziteta u Lisabonu (iMed…
Doktorantkinje Ana Stepanović (Odeljenje za neurobiologiju) i Ekatarina Mihajlović (Odeljenje za imunologiju) su ovogodišnje dobitnice nagrade koju dodeljuje Srpsko društvo istraživača raka (SDIR) za najbolje publikacije mlađih istraživača.
U okviru planiranih aktivnosti STRIMHealth projekta, posvećeni tim sa IBISS-a, koji su činile Tanja Naumović, Milena Terzić i Zorica Janković iz Administrativno-pravne službe, Nenad Bucalo iz Računovodstveno-finansijske službe, dr Danijela Vojnović-Milutinović, koordinatorka Tima za transfer znanja i tehnologije, i dr Ivana Stojanović, koordinatorka…
Tim IBISS-a, koji su činili dr Nataša Veličković (koordinatorka STRIMHealth projekta), dr Ana Đorđević (menadžer u nauci), Dubravka Zailac (načelnica Službe za pravne i administrativne poslove), Milica Đorđević (načelnica Računovodstveno-finansijske službe) i Nikola Jevtić (računovođa), boravio je u dvodnevnoj poseti…
Pogledajte sve vesti i događaje
Pogledajte sve projekte
Lulo or naranjilla (Solanum quitoense Lam.) is an Andean fruit with a sour and refreshing flavor, widely used in the preparation of juices and sweets. Despite its potential for international markets, it remains largely unknown outside its native regions, and most existing studies have focused on the whole fruit or its juice. This study investigated the nu-tritional and phenolic profiles of the peel, pulp, and seeds of S. quitoense using...
Objectives Non-small cell lung cancer (NSCLC) treatment is complicated by interactions between cancer and stromal cells, as well as drug resistance linked to ATP-binding cassette (ABC) transporters. While previous studies have explored ABC transporter expression and drug responses in patient-derived NSCLC cultures, the impact of culture duration remains unclear. This study compares short-term and long-term primary culture models to assess how extended...
This study evaluates the influence of general anesthesia (GA) and spinal anesthesia (SA) on physiological and oxidative stress in parturients undergoing elective cesarean section, one of the most frequently performed surgical procedures worldwide. A total of 101 pregnant women were included, categorized into GA (n = 51) and SA (n = 50) groups. Blood samples were collected at three time points: one hour before surgery (Measurement 1), at umbilical cord clamping (Measurement 2)...
Pogledajte sve publikacije
IBISS koristi analitičke "kolačiće" (eng. "cookies") za analizu korišćenja sajta u cilju unapređenja korisničkog iskustva, klikom na "Prihvatam" dajete saglasnost za korišćenje kolačića.