Eksponat EKO-repelent je nagrađen Posebnim priznanjem za eksponat koji doprinosi razvoju tehnike dodeljenom na 67. Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća, održanom 20-23. maja 2025. godine u Beogradu, a koji je rezultat saradnje Tehnološko-metalurškog fakulteta sa IBISS-om u okviru projekta Dokaz…
U petak, 30. maja 2025. godine obeleženo je 78 godina rada i postojanja Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković”.
Prvi STRIMHealth Godišnji sastanak održan je 26. maja 2025. godine na Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković”. Sastanku su prisustvovali učesnici sa IBISS-a i ključni predstavnici partnerskih institucija.
U okviru konzorcijuma koji čine IBISS, Institut za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ i Gruner Balkans d.o.o, istraživači Odeljenja za hidroekologiju i zaštitu voda i Odeljenja za ekologiju učestvovaće u izradi studije o sedimentu, vodi i bioti u slivu reke Save.
Na poziv Ambasade Narodne Republike Kine u Srbiji, Institut za biološka istraživanja "Siniša Stanković" (IBISS), u saradnji sa PANDA organizacijom i Zajedničkom kinesko-srpskom laboratorijom, učestvovao je na manifestaciji „Osećam Kinu u Srbiji“ organizovanom povodom obeležavanja 70 godina prijateljstva između Kine…
U okviru Programa saradnje srpske nauke sa dijasporom - Podrška za istraživačke posete naučnika iz dijaspore (DIJASPORA: Istraživačke posete) Fonda za nauku Republike Srbije odobreno je finansiranje projekta pod nazivom „Doprinos vaskularnih poremećaja Alchajmerovoj bolesti (VIMAD)“.
„Uticaj režima smanjenog unosa hrane različitog trajanja na ponašanje i mTOR signalni put u kori velikog mozga i hipokampusu mužjaka i ženki Wistar pacova tokom starenja“Četvrtak, 15. maj 2025. godine u 12:00Biblioteka IBISS
Naučni skup EMBO|FEBS Lecture Course pod nazivom "The evolving role of mitochondria in metabolism" biće održan od 14. do 18. septembra 2025. godine u Domu omladine Beograda. Organizatori skupa su Centar izvrsnosti za istraživanja u oblasti starenja na Univerzitetu u…
Projekat Dokaz koncepta Fonda za nauku, koji je rezultirao podnošenjem patentne prijave P-2025/0366 uspešno je završen. Patent se odnosi na inovativne materijale za ekološku zaštitu leguminoza i žitarica od štetnih insekata. Pored patenta, u pripremi su i dve publikacije za…
Pogledajte sve vesti i događaje
Pogledajte sve projekte
Chronic wounds pose a significant challenge due to bacterial biofilm infections and antibiotic resistance. Quorum-quenching enzymes like lactonases offer a promising therapeutic alternative. In this study, bacterial nanocellulose (BNC) is investigated as a biocompatible matrix for immobilization of YtnP lactonase, aiming to increase its efficacy against Pseudomonas aeruginosa. Two methods were employed: covalent cross-linking with glutaraldehyde (BNCL) and coordination with zinc ions (BNCML)...
Phenotypic plasticity is an important adaptive strategy that enables plants to respond to environmental changes, particularly temperature fluctuations associated with global warming. In this study, the phenotypic plasticity of Iris pumila leaf traits in response to an elevated temperature (by 1 °C) was investigated under controlled experimental conditions. In particular, we investigated important functional and mechanistic leaf traits: specific leaf area (SLA), leaf dry matter content (LDMC), specific leaf water content (SLWC), stomatal density (SD), leaf thickness (LT)...
Cancer stem cells (CSCs) significantly contribute to heterogeneity, malignancy, and therapy resistance in ovarian cancer. Recent studies emphasize the role of the vitamin D receptor (VDR) in regulating cell differentiation and stemness in various types of cancer. This study aims to determine the expression levels of CD44, CD133, and VDR in epithelial ovarian tumors (EOTs) and to compare these levels across different tumor types, including benign, atypical proliferative tumors...
Pogledajte sve publikacije
IBISS koristi analitičke "kolačiće" (eng. "cookies") za analizu korišćenja sajta u cilju unapređenja korisničkog iskustva, klikom na "Prihvatam" dajete saglasnost za korišćenje kolačića.