dr Aleksandra Popov Aleksandrov

Dr Aleksandra Popov Aleksandrov је rođena u Zrenjaninu, gde je završila osnovnu i srednju školu. Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu upisala je školske 2000/2001. godine na studijskoj grupi Molekularna biologija i fiziologija i isti završila 2008. godine. Doktorske studije na modulu Imunobiologija Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu upisala je školske 2009/2010. godine, a doktorsku disertaciju odbranila je 2013. godine. Na Institutu za biološka istraživanja “Siniša Stanković“- Institutu od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju zaposlena je od 2008. godine.

Naučno-istraživački rad dr Popov Aleksandrov obuhvata proučavanje efekata ksenobiotika, poput kadmijuma, varfarina i benzo[a]pirena, na imunsku homeostazu specijalizovanih barijernih tkiva (koža, pluća i crevа) kao i na sistemski imunski odgovor, kod laboratorijskih glodara.
Takođe, dr Popov Aleksandrov se bavi ispitivanjem mehanizama fizioloških (zarastanje rana) i patoloških (reakcija kontaktne preosetljivosti) procesa u koži.

Učešće na projektima:

2006-2010 “Istraživanja ekotoksikoloških aspekata delovanja ksenobiotika i biotičkih agenasa na populacije mišolikih glodara”, Ministarstvo za nauku Republike Srbije;
2011-2020 “Imunomodulatorni efekti ksenobiotika i biotičkih faktora životne sredine na populacije mišolikih glodara”, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije;
2022- “Ispitivanje biološke efikasnosti preparata Protector M-25”- aplikativni projekat.

Nagrade i stipendije:

2016. Studijski boravak na Odeljenju za kliničku imunodermatologiju i infektivne bolesti (laboratorija prof. dr Georg Stingl), Univerzitet u Beču, Austrija, u trajanju od mesec dana, zahvaljujući nagradi Evropske federacije imunoloških društava (EFIS).

Članstvo u društvima:

Društvo imunologa Srbije, član Izvršnog Odbora Društva
Srpsko biološko društvo
Predstavnik Kluba mladih imunologa Srbije (2020-2022)