dr Dina Tucović

Dr Dina Tucovic upisala je Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu školske 2008/2009. godine, na studijskoj grupi Molekularna biologija i fiziologija. Nakon završenih osnovnih studija, završava master studije na modulu Imunobiologija 2014. godine. Doktorske studije upisala je iste godine na modulu Imunobiologija Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, a doktorsku disertaciju odbranila je 2020. godine. Na Institutu za biološka istraživanja “Siniša Stanković“- Institutu od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, zaposlena je od 2017. godine.

Naučno istraživački rad dr Dine Tucović najvećim delom obuhvata ispitivanje imunomodulatornih efekata ksenobiotika, pre svega kadmijuma, i mehanizama reakcije kontaktne preosetljivosti, kao i lokalnih i sistemskih reakcija nakon infekcije vrstom roda Aspergillus.

U svom dosadašnjem naučno-istraživačkom radu dr Ivana Mirkov je učestvovala u realizaciji projekata: “Imunomodulatorni efekti ksenobiotika i biotičkih faktora životne sredine na populacije mišolikih glodara”, koje je finansiralo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, projekta “Ublažavanje plućne inflamacije probioticima” koji je finansirao Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije i aplikativnog projekta “Ispitivanje biološke efikasnosti preparata Protector M-25”.

Član je Društva imunologa Srbije.