dr Dragana Pavlović

Diplomirala je 2008. godine na Hemijskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na studijskom programu Biohemija. Master akademske studije na istom fakultetu završila je 2010. godine. Doktorsku disertaciju pod naslovom „Hemizam potencijalno toksičnih elemenata u zemlјištu i njihov uticaj na funkcionisanje vrsta Betula pendula Roth., Acer pseudoplatanus L. i Acer platanoides L. u urbanim sredinama nekoliko industrijskih centara u Srbiji“ odbranila je 2018. godine. U Odelјenju za ekologiju Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković”, Univerziteta u Beogradu, zaposlena je od 2011. godine kao istraživač-pripravnik. U zvanje istraživač saradnik izabrana je 2012. godine. U zvanje naučni saradnik u oblasti prirodno - matematičkih nauka – biologija, izabrana je 2019. godine.

Naučno-istraživački rad odvija se u oblasti ekologije i zaštite životne sredine. U fokusu istraživanja su hemijska degradacija zemlјišta, odnosno utvrđivanje nivoa zagađenja, porekla i biodostupnosti potencijalno toksičnih elemenata (PTE) u zemlјištima riparijalnih, urbanih i industrijskih ekosistema i ispitivanja ekofiziološkog odgovora bilјaka na efekte multipnih faktora stresa na navedenim tipovima staništa.

U dosadašnjem naučno-istraživačkom radu učestvovala je u realizaciji 8 nacionalnih i 3 međunarodna projekta. Objavila je ukupno 61 bibliografsku jedinicu. Prema bazi Scopus ima ukupno 460 heterocitata i h-indeks 12.

Član je proširenog upravnog i organizacionog odbora YUCORR međunarodne konferencije „Meeting Point of the Science and Practice in the Fields of Corrosion, Materials and Environmental Protection“. Član je Srpskog biološkog društva. Angažovana je na ostvarenju cilјeva i zadataka Saveza Inženjera i tehničara Srbije, za šta joj je dodelјeno priznanje zaslužnog člana 2022. godine.