dr Ivana Mirkov

Dr Ivana Mirkov rođena je u Kikindi, gde je završila osnovnu i srednju školu. Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu upisala je školske 1998/1999. godine na studijskoj grupi Molekularna biologija i fiziologija i isti završila 2006. godine. Doktorske studije na smeru Animalna i humana fiziologija Biološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu upisala je 2006. godine, a doktorsku disertaciju odbranila je 2010. godine. Na Institutu za biološka istraživanja “Siniša Stanković“- Institutu od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju zaposlena je od 2006. godine.
Naučno istraživački rad dr Ivane Mirkov obuhvata proučavanja lokalnih i sistemskih reakcija nakon infekcije vrstom roda Aspergillus kod laboratorijskih glodara, imunomodulatornih efektata ksenobiotika varfarina i kadmijuma, mehanizama zarastanja rane i reakcije kontaktne preosetljivosti.

U svom dosadašnjem naučno-istraživačkom radu dr Ivana Mirkov je učestvovala u realizaciji projekata: “Imunomodulatorni efekti ksenobiotika i biotičkih faktora životne sredine na populacije mišolikih glodara”, “Molekularne osobine i modifikacije nekih respiratornih i nutritivnih alergena”, “Taksonomska, biohemijska i molekularna istraživanja gljiva i biološki aktivnih supstanci”, “Istraživanja ekotoksikoloških aspekata delovanja ksenobiotika i biotičkih agenasa na populacije mišolikih glodara” koje je finansiralo Ministarstvo za nauku Republike Srbije, a zatim Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, projekta “Ublažavanje plućne inflamacije probioticima” koji je finansirao Fond za inovacionu delatnost Republike Srbije i projekta “ Od hrane do dermalne primene: IBISSPolyCURE – emolijentna krema obogaćena 5% dekspantenolom, 0.2% hijaluronskom kiselinom i glukanskim ekstraktom Polyporus squamosus (Huds.) Quélet za zarastanje rana ” koji je finansirao Institutu za biološka istraživanja “Siniša Stanković“- Institutu od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju i aplikativnog projekta “Ispitivanje biološke efikasnosti preparata Protector M-25”.

Član je Društva imunologa Srbije i Srpskog biološkog društva.