dr Marija Matić

Diplomirala je 2011. godine na Biološkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, na studijskom programu Ekologija i zaštita životne sredine. Doktorske akademske studije je završila 2018. godine na Biološkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, na studijskom programu Ekologija bilјaka i fitogeografija odbranjenom doktorskom disertacijom pod naslovom „Ekofiziološke adaptacije vrsta Pinus nigra Arn., Aesculus hippocastanum L. i Platanus acerifolia (Ait.) Willd. u urbanim sredinama sa različitim izvorima zagađenja“.

U Odelјenju za ekologiju Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković”, Univerziteta u Beogradu, zaposlena je od 2011. godine kao istraživač-pripravnik. U zvanje istraživač saradnik izabrana je 2012. godine. U zvanje naučni saradnik u oblasti prirodno - matematičkih nauka – biologija, izabrana je 2019. godine.

Istraživačka interesovanja: ekofiziološka istraživanja urbanih ekosistema, ispitivanje drvenastih vrsta bilјaka, njihovih morfoloških, biohemijskih i fizioloških adaptacija na stresne uslove staništa. Potencijalna toksičnost, dostupnost i mobilnost hemijskih elemenata u zemlјištu i njihov uticaj na funkcionisanje bilјaka. Efekat potencijalno toksičnih elemenata na zdravlјe lјudi. Fizičkа i hemijska degradacija zemlјišta.

U dosadašnjem naučno-istraživačkom radu učestvovala je u realizaciji 8 nacionalnih i 3 međunarodna projekta.

Član je srpskog biološkog društva (SBD), kao i proširenog upravnog i organizacionog odbora YUCORR međunarodne konferencije „Meeting Point of the Science and Practice in the Fields of Corrosion, Materials and Environmental Protection“. Angažovana je na ostvarenju cilјeva i zadataka Saveza Inženjera i tehničara Srbije, za šta joj je dodelјeno priznanje zaslužnog člana 2020. godine.