dr Milica Jonjev

Dr Milica Jonjev je rođena 1990. godine u Beogradu, gde je završila osnovnu i srednju školu. Osnovne i master akademske studije završila je na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Beogradu na odseku Ekološki inženjering u zaštiti zemljišnih i vodnih resursa. Doktorske studije na Šumarskom fakultetu Univerziteta u Beogradu završila je 2022. godine odbranom doktorske disertacije pod nazivom „Distribucija teških metala u zemljištima riparijalne zone reke Save“.

Od jula 2015. godine zaposlena je na Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ - Institutu od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju na Odeljenju za ekologiju, a od aprila 2022. godine kao naučni saradnik. Bavi se istraživanjem hemijske i fizičke degradacije zemljišta i rečnog sedimenta, sa akcentom na potencijalno toksične elemente i procenom ekološkog rizika na životnu sredinu. Takođe deo istraživanja se odnosi na ekofiziološka istraživanja biljaka u uslovima multipnog stresa kao i na etnobotanička istraživanja.

Tokom svog istraživačkog rada učestvovala u realizaciji više naučnih i aplikativnih projekata koje su finansirali Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo zaštite životne sredine i Ministarstvo polјoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Bila je učesnik na međunarodnom projektu iz okvirnog FP7 programa ʻGLOBAQUA’ Managing the effects of multiple stressors on aquatic ecosystems under water scarcity” (EC br. 603629). Trenutno je angažovana u okviru Programa institucionalnog finansiranja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (451-03-66/2024-03/ 200007).

Tokom 2016. godine bila je na studijskom boravku u Institutu „Jožef Stefan“ u Ljubljani, gde je uradila deo svoje doktorske disertacije. Dr Milica Jonjev je član Srpskog biološkog društva i Srpskog društva za proučavanje zemljišta.