dr Zorana Miletić

Zorana Miletić, Ph.D. rođena 28. februara 1990. godine u Sremskoj Mitrovici, Srbija.

Doktorsku disertaciju pod nazivom „Sadržaj potencijalno toksičnih elemenata u odabranim drvenim vrstama kao bioindikatorima zagađenja u obalnoj zoni reke Save“ odbranila je 2021. godine na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.
Zaposlena na odeljenju za Ekologiju od marta 2015. godine.

Primarni israživački fokus dr Zorane Miletić je ekotoksikologija i ekofiziologija biljaka. U okviru ovih istraživanja, Zorana Miletić je značajno doprinela u proceni potencijala autohtonih i alohtonih invazivnih vrsta biljaka za korišćenje u bioindikaciji i fitoremedijaciji zemljišta kontaminiranih potencijalno toksičnim elementima, uključujući teške metale. Takođe, učestvujući u realizaciji nacionalnih i međunarodnih projekata, stekla je vredna znanja o rešavanjima različitih ekoloških problema u terestričnim i akvatičnim ekosistemima u našoj zemlji i inostranstvu. Florističkim i fitocenološkim istraživanjima, dr Zorana Miletić je dala značajan doprinos u razumevanju načina i mehanizama invazije alohtonih vrsta biljaka. U oblasti etnobotanike kao važne botaničke discipline, Zorana je dokumentovala i opisala diverzitet lekovitih biljaka, i povezala načine njihove upotrebe u različitim područjima Balkanskog poluostrva, a posebno na teritoriji Republike Srbije.

Član Srpskog biološkog društva od 2015. Godine.

Za rezultate doktorske disertacije, dr Zorana Miletić je nagrađena Danubius Young Scientist Award, 2022. godine. Ovu nagradu su dodelili Austrijsko savezno ministarstvo za obrazovanje, nauku i istraživanja (BMBWF) i Institut za Dunavsku regiju i Centralnu Evropu (IDM).