Dušanka Popović

Dušanka Popović završila je Biološki fakultet 2009. godine na studijskom programu Biologija. Doktorske studije upisala je 2013/2014. godine na smeru Molekularna biologija na Biološkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. Svoj istraživački put započela je na Institutu za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI) u Laboratoriji za interakcije probiotika i mikrobiote sa domaćinom. Od 2019. godine zaposlena je na Institutu za biološka istraživanja “Siniša Stanković” - Institutu od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Naučno istraživačka oblast Dušanke Popović obuhvata ispitivanje bakterijske mikrobiote pluća, creva i kože u cilju razumevanja uloge komensala ovih organa u održavanju tkivne homeostaze. Zatim, ispitivanje mehanizama dvosmerne komunikacije između pluća i creva stanju crevne disbioze i inflamacije pluća izazvane gljivom A. fumigatus. Pored navedenog, bavi se i identifikacijom i karakterizacijom probiotičkog potencijala prirodnih izolata bakterija mlečne kiseline (BMK).

Dušanka Popović učestvovala je u realizaciji nekoliko projekata na IMGGI u Laboratoriji za interakcije probiotika i mikrobiote sa domaćinom: "Razvoj tehnološkog procesa za proizvodnju inovativnog probiotičkog proizvoda za prevenciju i lečenje crevnih infekcija kod životinja", (50075) finansiranog od strane Fonda za inovacionu delatnost, Republike Srbije, zatim projekta "Razvoj inovativnog probiotičkog fermentisanog proizvoda zasnovanog na prirodnim izolatima bakterija mlečne kiseline za lečenje pasa i mačaka sa dijabetesom", (391- 00-16 / 2016-16 / 19), finansiranog od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj, a danas Ministarstva nauke tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, zatim projekta "Strengthening the Research Potential of IMGGE through Reinforcement of Biomedical Science of Rare Diseases in Serbia – en route for innovation - SERBORDISinn " (EU-FP7-REGPOT, 316088, 2013-2016). Takođe, učestvovala je u realizaciji projekta “Imunomodulatorni efekti ksenobiotika i biotičkih faktora životne sredine na populacije mišolikih glodara” (173039), na Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, finansiranog od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj, a danas Ministarstva nauke tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije.

Član je Društva imunologa Srbije i Srpskog biološkog društva.