Dijana Smailagić

Ja sam osoba koja voli da istražuje, optimistična sam i veoma kreativna. Od detinjstva me je zanimala biologija, u osnovnoj školi sam učestvovala na takmičenjima, volela sam da šetam prirodom i proučavam živi svet u njoj. Pošto sam rođena u centru Beograda, uvek sam želela da se približim prirodi, posebno životinjama i biljkama. Trenutno imam tri mačke. Osnovne studije sam završila na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, smer Voćarstvo i vinogradarstvo, a zatim master iz biologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu. Sada sam na završnoj godini doktorskih studija na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu i radim na odeljenju za fiziologiju biljaka na Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, institutu od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Moja oblast istraživanja obuhvata interakcije između biljaka, proučavanje alelopatije i konstruisanje novih bioherbicida u cilju održive poljoprivrede. Trenutno radim na doktorskoj tezi o floretinu, fenolnom jedinjenju iz jabuke kod koga je nedavno potvrđena alelopatska aktivnost, što ovo istraživanje čini originalnim i doprinosi pionirskom rasvetljavanju osnovnih mehanizama njegovog fitotoksičnog delovanja. Često prisustvujem konferencijama i kursevima u inostranstvu, a posebno mi je bilo korisno učešće na kursu „Plant communication and trophic interactions: from plant behavior to sustainable cropping“ у организацији „The Research Schools Swedish University of Agricultural Sciences“ u Švedskoj (2023). Radim u veoma dobrom timu koji je otvoren za obučavanje studenata i uvodi ih u svet nauke.

Posedujem stručnost kulturi biljnih tkiva i laboratorijskom radu, a pored toga imam odlične kompjuterske i tehničke veštine.

Dobila sam nagradu za 3. mesto za najbolju poster prezentaciju mladih učesnika na konferenciji „4th International Conference on Plant Biology / 23rd Serbian Plant Phisiology Society Meeting”, održanoj 06-08. oktobra 2022 u Beogradu u organizaciji Društva za fiziologiju biljaka Srbije.

Slobodno vreme posvećujem umetnosti i učenju stranih jezika.