dr Jelena Milojević

Jelena Milojević je rođena 1984. godine u Beogradu. Redovne i doktorske studije je završila na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogardu. Doktorsku disertaciju je odbranila 2015. godine u okviru modula Fiziologija i molekularna biologija biljaka. Od 2010. god. je zaposlena na IBISS-u, na odeljenju za fiziologiju biljaka. U aktuelno zvanje viši naučni saradnik izabrana je 2022. god. Mentor je jedne odbranjene doktorske disertacije.Usavršavala se pohađanjem međunarodnog kursa: "QPCR Experience workshop: Real-time PCR applications in plant biology", organizovanog od strane kompanije "BioSistemika" (Slovenija).

Autor je više od 20 radova, pretežno u vrhunskim međunarodnim časopisima, sa više od 100 citata u međunarodnim časopisima i brojnih saopštenja na međunarodnim i nacionalnim konferencijama. Dva rada iz doktorske disertacije Jelene Milojević su istaknuta kao značajan doprinos oblasti biotehnologije biljaka u pregledu "Agricell Report" (http://www.agritechpublications.com/argenl.htm).

Dobitnik je i nagrade za najbolju poster prezentaciju mladog istraživača na simpozijumu nacionalnog značaja. Član je Društva za fiziologiju biljaka Srbije (DFBS) i Federacije evropskih udruženja za biologiju biljaka (The Federation of European Societies of Plant Biology – FESPB). Saradnik je Centra za talente u Beogradu, čiji je uspešni polaznik i sama bila.

Tokom svoje naučne karijere dala je značajan doprinos oblasti fiziologije razvića biljaka, proučavajući mehanizam indukcije somatske embriogeneze i organogeneze kod nekoliko biljnih vrsta sa posebnim osvrtom na ekspresiju gena i epigenetiku. Osnovni pravac njenih istraživanja obuhvata proučavanje mehanizma indukcije somatske embriogeneze iz korenova spanaća.


Kao saradnik je učestvovala na dva projekta finansirana od strane resornog ministarstva Republike Srbije, kao i na dve COST akcije (CA18201, CA21157). Trenutno je angažovana na Programu rada IBISS-a finansiranom od strane Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije (ev. br. 451-03-66/2024-03/200007) u okviru koga rukovodi istraživačkim zadatkom "Proučavanje molekularnih mehanizama indukcije somatske embriogeneze iz korenova spanaća".