dr Jelena Savić

Dr Jelena Savić je naučni savetnik na Odeljenju za fiziologiju biljaka. Diplomirala je 2004. godine i stekla titulu doktora nauka 2012. godine na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Tokom školske 2005/2006. godine radila je kao asistent pripravnik na Katedri za fiziologiju biljaka Biološkog fakulteta. Od 2006. godine stalno je zaposlena na IBISS-u.

Dr Savić je provela godinu dana (2008-2009) kao gostujući naučnik u Laboratoriji za biljnu patologiju Istraživačkog centra Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država (ARS-USDA, Beltsville, Maryland), gde je radila na karakterizaciji gena koji doprinose otpornosti šećerne repe na insekte štetočine.

Do sada je bila mentor u izradi 3 doktorske disertacije i jednog master rada studenata Biološkog fakulteta. Dr Savić je član Upravnog Odbora Društva za fiziologiju biljaka Srbije, kao i član Srpskog biloškog društva, Federacije evropskih društava za biljnu biologiju (FESPB) i Međunarodne asocijacije za biljnu biotehnologiju (IAPB).

Od diplomiranja 2004. godine, Dr Savić se bavi različitim temama iz oblasti biljne fiziologije, biotehnologije i molekularne biologije, a posebno je zainteresovana za ekofiziološka istraživanja interakcija među biljkama, mehanizama odbrane biljaka i interakcija između biljaka domaćina i insekata štetočina. Dr Savić rukovodi istraživačkom grupom koja je fokusirana na istraživanje potencijala etarskih ulja da indukuju odbranu biljaka na štetočine i ulozi epigenetičkih mehanizama tokom ovih procesa.

Osim velikog značaja fundamentalnih otkrića koja za cilj imaju razotkrivanje molekularnih mehanizama koji se nalaze u osnovi ovih složenih interakcija, glavni rezultati ovih istraživanja trebalo bi da promovišu poljoprivredne prakse koje povećavaju biljni diverzitet i obezbeđuju održivu kontrolu insekata štetočina. Uspostavljen eksperimentalni model (krompir-etarsko ulje-štetočina) moguće je koristiti za testiranje različitih etarskih ulja koja imaju potencijal da se razviju u komercijalne bio-proizvode.