Nikola Stamenković

Nikola Stamenković rođen je 29. aprila. 1998. godine u Leskovcu. Medicinsku školu u Leskovcu završio je 2017. godine. Školske 2017./2018. godine upisao je osnovne akademske studije na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na studijskom programu Biologija, modul Molekularna biologija i fiziologija. Osnovne akademske studije završio je u predviđenom roku školske 2021/2021. godine kao student generacije sa prosečnom ocenom 9.93. Master akademske studije upisao je školske 2021/2022. godine na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na studijskom programu Molekularna biologija i fiziologija, Modul Molekularna biologija i biotehnologija biljaka. Master rad na temu ,,Uticaj natrijum nitroprusida na fiziološki odgovor kičice (Centaurium erythraea Rafn) gajene in vitro u uslovima stresa izazvanog natrijum hloridom“ odbranio je 24. avgusta 2022. godine sa ocenom 10.

Tokom osnovnih studija Nikola Stamenković volontirao je na Odeljenju za mikrobiološka ispitivanja Labaratorije za ispitivanje kvaliteta i zdravstvene ispravnosti proizvoda, Jugoinspekt A.D. Beograd i na Odeljenju za fiziologiju biljaka u okviru Instituta za biološka istraživanja ,,Siniša Stanković“.

Doktorske akademske studije upisao je 2022. godine na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu na studijskom programu Biologija, modul Molekularna biologija i fiziologija biljaka. Izradu doktorske teze radi na Odeljenju za fiziologiju biljaka u okviru Instituta za biološka istraživanja ,,Siniša Stanković“ gde je radio i izradu master teze, pod mentorstvom dr Milane Trifunović-Momčilov. Oblasti čijim istraživanjem se bavi na doktorskim studijama su molekulrana biologija i fiziologija biljaka, interakcije biljaka i drugih organizama kao i odgovor biljaka na dejstvo biotičkog i abiotičkog stresa.