Tamara Carević

Tamara Carević osnovne akademske studije na Biološkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu upisuje 2016/17, a završava 2020. godine. Master akademske studije upisala je iste godine na studijskom programu Biologija, modul Biologija mikroorganizama koje završava 2021. godine odbranivši master rad pod nazivom „Mehanizmi delovanja odabranih flavonoida na vrste roda Candida”. Školske 2021/2022. upisuje doktorske studije na studijskom programu Biologija, modul Biologija mikroorganizama na Biološkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu. Tamara je tokom čitavih studija bila dobitnica studentskih stipendija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, a u završnoj godini osnovnih studija bila je dobitnica i Dositejeve stipendije za najbolje studente završnih godina studija.

Tretnutno se bavi istraživačkim radom na Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković”, Institutu od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, gde je od 2022. godine zaposlena u okviru Odeljenja za fiziologiju biljaka, na osnovu konkursa Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije za najbolje mlade istrživače. Naučna oblast na kojoj se zasniva njen istraživački rad je mikrobiologija, sa akcentom na virulenciju mikroorganizama i otkriće novih antimikrobnih agenasa.

Tamara je učestvovala na manifestacijama „Noć istraživača” (2022. godine u Beogradu i 2023. godine u Inđiji), kao i na „Festivalu nauke” 2023. godine u Beogradu.

Boravila je mesec dana na Medicinskom fakultetu u Beču (2 – 30.11.2022.), radeći eksperimente koji su deo bilateralnog projekta sa Austrijom.

U okviru programa obuke Panbalkanse alijanse za prirodne proizvode i otkriće novih lekova ("Pan-Balkan Alliance of Natural Products and Drug Discovery Associations" – PANDA), boravila je u Šangaju, Kina (29.11. – 03.12.2023.) gde je učestvovala na četvrtoj godišnjoj konferenciji, prezentujući temu „Hesperetin’s ability to reduce mono- and polymicrobial biofilms” (predavanje po pozivu). Autor je na deset publikacija u međunarodnim časopisima kategorija M21a, M21, M22 i M24, a učestvovala je na osam kongresnih saopštenja. Trenutno je učesnik na dva bilateralna projekta sa Austrijom i sa Francuskom.