dr Dajana Todorović

Dajana Todorović, naučni savetnik, diplomirala je na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1999. godine. Na istom fakultetu, magistarsku tezu je odbranila 2007., a doktorsku disertaciju 2013. godine. U periodu 2000-2003. godine, bila je zaposlena na Katedri za biologiju Fakulteta veterinarske medicine. Od 2003. godine, zaposlena je u Odeljenju za fiziologiju i biohemiju insekata Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković”, Instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Naučno-istraživačka aktivnost dr Dajane Todorović pripada oblastima magnetobiologije, fiziologije i biohemije insekata. Proučava akutne/hronične efekate fizičkih i hemijskih stresora na komponente njihovih važnih protektivnih sistema. Bavi se istraživanjima biodiverziteta i biomonitoringa ekosistema narušenih antropogenim uticajima.

Od 2000. godine, učestvovala je na šest projekаtа resornog Ministarstva, na projektima koji se odnose na studije biodiverziteta, a od 2018. do 2019. godine, bila je saradnik na Projektu bilateralne saradnje sa Francuskom (Partner: Institut national de la santé et de la recherche médicale, Montpellier). U periodu 2022-2023. godina, učestvovala je u projektima „EU za zelenu agendu u Srbiji“ i „Smanjenje ugljeničnog otiska lokalnih zajednica primenom principa cirkularne ekonomije“ koje sprovodi UNDP – nagrađeni projekti se odnose na korišćenje insekata kao hrane za životinje i za biorazgradnju otpada. Učestvovala je u projektima promocije nauke (Festival nauke 2009, Nedelja svesti o mozgu 2009, Noć istraživača 2014, Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća 2023).

Bila je mentor odbranjene doktorske disertacije i diplomskog rada, a recenzirala je monografije i radove u vodećim naučnim časopisima.

U periodu 1999-2000. godine bila je stipendista Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srbije za nadarene studente.

Član je European BioElectromagnetics Association, Federation of European Neuroscience Societies, European Toxicologists & European Societies of Toxicology, International Union of Toxicology, Srpskog biološkog društva, Entomološkog društva Srbije, Društva biofizičara Srbije, Društva za neuronauke Srbije i Udruženja toksikologa Srbije.