dr Jelica Lazarević

Jelica Lazarević rođena je 26.02.1962. godine u Beogradu gde je stekla osnovno, srednje i visoko obrazovanje. Doktorsku disertaciju pod naslovom „Fiziološko genetički mehanizmi adaptacija gubara Lymantria dispar L. na nepovoljnu ishranu” odbranila je 2000. godine na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U Institutu za biološka istraživanja “Siniša Stanković” – Institutu od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju Univerziteta u Beogradu zaposlena je od 1990. godine kao saradnik u Odeljenju za fiziologiju i biohemiju insekata. Zvanje naučnog savetnika stekla je 07.07.2010. godine.

Dosadašnja naučnoistraživačka delatnost Jelice Lazarević prevashodno se odnosila na izučavanje kratkoročnih i transgeneracijskih odgovora insekata na različite stresore u životnoj sredini (sub- i supra-optimalna temperatura, nepovoljne biljke domaćini, teški metali) kao i izučavanje uloge oksidativnog stresa u evoluciji dugovečnosti. Poslednjih desetak godina ispituje insekticidne i repelentne efekte jedinjenja biljnog porekla koja se potencijalno mogu iskoristiti ekološki prihvatljivoj kontroli štetnih insekata.

Na doktorskim studijama na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu učestvuje u nastavi na predmetima Evoluciona ekologija i Fiziologija insekata.

Bila je rukovodilac 3 projekta: #1615 “Physiological plasticity in response to environmental stress in phytophagous forest insects” 2002-2005 i #143033 “Physiological and evolutionary aspects of the stress response in natural and laboratory populations” 2006-2010 finansiranih od strane Ministarstva za nauku Republike Srbije i TIM-ŠTIT “Bioinsekticid/repelent na bazi kuglica acetata celuloze i timola za zaštitu semena pasulja u skladištima“ 2023-2024 koji је finansirala Svetska banka u okviru SAIGE projekta.

Bila je mentor u 4 doktorske disertacije i dala značajan doprinos u još dve magistarske teze i 4 doktorske disertacije.

Član je Srpskog biološkog društva i Entomološkog društva Srbije.