dr Larisa Ilijin

Larisa Ilijin, naučni savetnik, diplomirala je na Biološkom fakultetu, Univerziteta u Beogradu, smer Primenjena genetika 1995. godine. Na istom fakultetu, magistarsku tezu je odbranila 2001., a doktorsku disertaciju 2009. godine. Od 1995. do 1998. godine bila je stipendista Ministarstva obrazovanja i nauke Republike Srbije, a od 1998. godine je stalno zaposlena na Odelјenju za fiziologiju i biohemiju insekata, Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković”, Instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Oblast naučnog rada dr Larise Ilijin obuhvata ispitivanja efekata različitih hemijskih i fizičkih stresora prisutnih u životnoj sredini na različite nivoe biološke organizacije ekonomski značajnih vrsta fitofagnih insekata. U svojim novijim istraživanjima bavi se uklјučivanjem insekata u sisteme cirkularne ekonomije na insekatskim farmama, kao biotransformatora različitog plastičnog i organskog otpada, njihovo korišćenje u ishrani domaćih životinja kao proteinski bogate alternativne hrane, a njihovog frasa kao organskog bilјnog đubriva.

Bila je angažovana na šest projekata resornog Ministarstva, saradnik na Projektu bilateralne saradnje sa Francuskom i učestvovala je na dva projekta United Nations Development Programme iz programa „EU za zelenu agendu u Srbiji“ koji se bave korišćenjem insekata kao hrane za životinje i za biorazgradnju plastičnog otpada.

Autor je i koautor 68 naučnih publikacija i učestvovala je u rukovođenju i izradi doktorskih teza. Recenzirala je radove u vodećim međunarodnim časopisima i naučne projekte.

Član je European Toxicologists & European Societies of Toxicology, International Union of Toxicology, Srpskog biološkog društva, Entomološkog društva Srbije, i Udruženja toksikologa Srbije.