dr Marko Prokić

Doktorirao sam 2016. godine na Biološkom fakultetu, Univerzitet u Beogradu. Naslov moje doktorske disertacije je „Parametri antioksidacionog sistema u tkivima žaba Pelophylax esculentus kompleksa kao biomarkeri izlaganja metalima”.

Moj trenutni rad je usmeren na ekofiziologiju i toksikologiju ektotermnih organizama sa posebnom pažnjom na vodozemce. Istraživanja koja sprovodim u prirodnim populacijama i laboratoriji posvećena su utvrđivanju efekata sredinskih stresora na fiziološke parametre (redoks balans, metabolizam) i sposbnosti organizma da odgovore na promene u životnoj sredini.

Nagrade, priznanja i projekti:
- Nagrada „Dostiteja“ za 1000 najboljih studenata, Ministarstvo Omladine i sporta Republike Srbije.
- Nagrada “Profesor Radoslav Žikić” za najboljeg studenta Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, za generaciju 2007.
- Izvrsnost u nauci (2018-2022), Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije
- član na projektu #173041 Molekularno fiziološki biomonitoring aerobnih organizama zasnovan na određivanju biohemijskih biomarkera oksidacionog stresa (2017-2019), Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije
- rukovodilac projekta #11120 Razviće pod veštačkim noćnim svetlom. Biološki uticaj svetlosnog zagađenja na vodozemce- ENLIGHT (2024-2026), program PROMIS 2023, Fond za nauku Republike Srbije

Članstva u naučnim društvima:
Society of Experimental Biology, Society for Free Radical Research- Europe, Serbian Society for Mitochondrial and Free Radical Physiology i Srpsko biološko društvo.