U okviru poziva IDEJE Fonda za nauku Republike Srbije odobreno je finansiranje projekta pod nazivom "Funkcionalni proizvodi na bazi proteina kozjeg mleka i bioaktivnih jedinjenja ekstrahovanih iz komine grožđa i jestivih pečuraka" FUNPRO.
Nosilac projekta je Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu, a učesnik je Institut za biološka istraživanja ”Siniša Stanković” – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerziteta u Beogradu.
FUNPRO projekat ima za cilj da napravi funkcionalne aditive na bazi proteina kozijeg mleka i bioaktivnih komponenata ekstrahovanih iz pečuraka i komine grožđa. Ovi aditivi mogu se dodati u različite prehrambene proizvode poboljšavajući njihova funkcionalna, senzorna i tehno-funkcionalna svojstva čime mogu doprineti održavanju zdravlja potrošača.
Zdravija i održiva proizvodnja hrane je jedan od glavnih izazova sa kojima se danas suočava prehrambena industrija. Naučnici u oblasti hrane intenzivno istražuju nove funkcionalne aditive koji će poboljšati kvalitet hrane, s jedne strane i načine da smanje uticaj na životnu sredinu tokom proizvodnje hrane s druge strane.
Jedna od najviše korišćenih prehrambenih aditiva su proteini kravljeg mleka, međutim oko 3% populacije ima alergiju na ove proteine. S druge strane proteini kozjeg mleka su slabo upotrebljavani a imaju odlična tehno-funkcionalna svojstava, niskog su alergenog potencijala i bolje se vare od proteina kravljeg mleka. Ektrakti pečuraka su bogat izvor bioaktivnih jedinjenja koja ispoljavaju antikacerogena, antiupalna i antimikrobna svojstva, dok je ekstrakt komina grožđa bogat izvor fenolnih jednjenja poznatih po antoksidantnim svojstvima. Ovi ekstrakti su nedovoljno upotrebljavani u formulaciji prehramenih proizvoda zbog slabe rastvorljivosti, stabilnosti i biodostupnosti. Kako bi se iskoristile sve prednosti pomenutih proizvoda, a pravazišli njihovi nedostaci, FUNPRO će razviti tri različita funkcionalna aditiva na bazi ovih komponenata i testirati ih u tri prehrambena proizvoda.
dr Mirjana Pešić, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu
dr Mirjana Pešić, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu
dr Miroljub Barać, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu
dr Slađana Stanojević, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu
dr Aleksandar Kostić, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu
dr Ivana Sredović Ignjatović, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu
Danijel Milinčić, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu
Dušanka Popović Minić, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu
Ana Doroški, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu
Ana Bjeković, Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Beogradu
dr Jasmina Glamočlija, Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerzitet u Beogradu
dr Jovana Petrović, Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerzitet u Beogradu
Dejan Stojković, Institut za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, Univerzitet u Beogradu
IBISS koristi analitičke "kolačiće" (eng. "cookies") za analizu korišćenja sajta u cilju unapređenja korisničkog iskustva, klikom na "Prihvatam" dajete saglasnost za korišćenje kolačića.