Najsavremenije nelinearne optičke mikroskopske i elektrofiziološke tehnike biće korišćene za poboljšanje primenljivosti sredstava za biokontrolu na bazi gljiva. Gljive fitopatogeni, koje uzrokuju gubitak od 28% godišnje proizvodnje useva širom sveta, generalno se kontrolišu hemijskim fungicidima. Da bi se smanjio negativan uticaj ovakvih fungicida na životnu sredinu, umesto njih se mogu koristiti bioagensi na bazi Trichoderma spp. sa nizom zaštitnih i fungicidnih delovanja na biljake. Projekat se zasniva na nano-hirurgiji ćelijskog zida gljiva korišćenjem ultrakratkih laserskih impulsa i potom snimanja jonskih struja na oslobođenoj protoplastnoj membrani. Tako ćemo moći da proučavamo aktivnost peptaibola, klase antimikrobnih kratkih peptida koje oslobađaju vrste Trichoderma, a koji ispoljavaju svoju fungicidnu aktivnost formiranjem jonskih kanala u membrani patogena. Projekat će rezultirati razvijenom instrumentacijom i jedinstvenom metodom za proučavanje jonskih kanala u plazma membrani gljiva. Metoda će se dalje koristiti za skrining i karakterizaciju aktivnosti peptaibola u uslovima koji oponašaju različita fizičko-hemijska svojstva zemljišta. Testiranje niza autohtonih Trichoderma izolata će omogućiti formulacije koje imaju najbolje efekte u određenim tipovima zemljišta. Razvijena metoda će predstavljati kontrolisanu strategiju poboljšanja sredstava za biokontrolu na bazi Trichoderma spp. prilagođenu uslovima zemljišta u Srbiji, za razliku od uobičajenih metoda razvoja sredstava za biokontrolu.
Period projekta: 2023-2025
Rukovodilac projekta: dr Aleksandar Krmpot, Institut za fiziku, Univerzitet u Beogradu
Učesnici na projektu iz IBISS-a:
dr Nataša Todorović, Odeljenje za neurofiziologiju
Spoljni saradnici:
dr Tijana Cvetić Antić
dr Kristina Atlagić
dr Miroslav Živić
Tanja Pajić
Katarina Stevanović
Katarina Kruščić
Marta Bukumira
Jovana Jelić
Mihajlo Radmilović
IBISS koristi analitičke "kolačiće" (eng. "cookies") za analizu korišćenja sajta u cilju unapređenja korisničkog iskustva, klikom na "Prihvatam" dajete saglasnost za korišćenje kolačića.