SearchSearch
Navigacija
Navigacija

Seminari i predavanja

Predavač: Prof. dr. Max Nieuwdorp, Univerzitetski Medicinski Centar Amsterdam, Holandija

Vreme: petak, 15. novembar 2024. u 10.00

Mesto: Biblioteka IBISS

Napredni grantovi Evropskog istraživačkog saveta (ERC Advanced Grant) nude evropskim istraživačima priliku da se bave ambicioznim projektima koji mogu dovesti do velikih naučnih otkrića. Prof. dr Max Nieuwdorp, sa Univerzitetskog Medicinskog centra Amsterdam, Holandija, dobio je ERC Advanced Grant od 2,5 miliona evra 2024. godine za sveobuhvatnu studiju o uzrocima prekomerne proizvodnje alkohola kao rezultat poremećenog mikrobioma creva. Njegov projekat ima za cilj da pronađe novi način lečenja masne bolesti jetre i inflamacije u jetri. Kao deo STRIMHealth projekta, prof. Nieuvdorp će podeliti svoj put do uspešnog finansiranja ERC-a, kao i korisne savete i trikove.

Predavač: Janko Ž. Nikolić, MD, Ph.D. Bowman Professor and Head, Department of Immunobiology; Co-Director, University of Arizona Center on Aging; Director, the Aegis Consortium for Pandemic-Free Future; University of Arizona College of Medicine-Tucson

Vreme: četvrtak, 14. novembar 2024. u 12.00

Mesto: Biblioteka IBISS

Predavač: dr Jelena Savić, Odeljenje za fiziologiju biljaka IBISS

Vreme: sreda, 6. novembar 2024. u 13.00

Mesto: Biblioteka IBISS

Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT), osnovan je od strane Evropske unije kao nezavisno telo čiji je cilj jačanje konkurentnosti Evrope u sferi inovacija. Od oktobra meseca IBISS je postao član EIT sekcije Food, najveće svetske mreže kroz koju se generišu i razvijaju inovacije u proizvodnji hrane, poljoprivredi, istraživanju i promociji prirodnih proizvoda i srodnih tema. Sa tim u vezi definisana su i tri prioritetna pravca:
1. Healthier lives through food
2. Reducing risk for a fair and resilient food system
3. Net zero food system.

O EIT Food organizaciji, značaju partnerstva za IBISS i mogućim modelima finansiranja istraživanja, upoznaće vas članovi našeg EIT Food tima.
Utiske sa godišnje EIT Food konferencije, Next Bite 2024, nedavno održane u Rimu preneće nam dr Jelena Savić i dr Nina Devrnja.

Predavači: Dr Nataša Veličković, Odeljenje za biohemiju, IBISS i Dr Neda Aničić, Odeljenje za fiziologiju biljaka, IBISS

Vreme: ponedeljak, 28. oktobar 2024. u 13.00

Mesto: Biblioteka IBISS


Dr Nataša Veličković i dr Neda Aničić će predstaviti projekte koje je dobio IBISS u okviru Twinning i Marie Skłodowska-Curie Actions (MSCA) poziva iz Horizon Europe (HE) programa koji će se realizovati u periodu 2024-2027 godine. Predavanje će predstaviti smernice za izbor najoptimalnijih poziva iz HE programa za istraživače iz IBISS-a, kratak opis poziva iz HORIZON-WIDERA programa, kao i strukturu predloga projekta za pozive Twinning, Hop On Facility i MSCA. Predavači će podeliti svoje iskustvo sa formiranjem konzorcijuma ili traženjem partnera, procesom pripreme predloga projekta i kasnije implementacije. Posebna pažnja biće posvećena neophodnim komponentama koje povećavaju uspešnost dobijanja projekta.

Predavač: dr Gianfranco Diretto, rukovodilac Jedinice za metabolomiku pri Italijanskoj nacionalnoj agenciji za nove tehnologije, energiju i održivi razvoj (ENEA) u Rimu, Italija

Vreme: ponedeljak, 7. oktobar 2024. u 13.00

Mesto: Biblioteka IBISS

Predavač: prof. dr Bojana Obradović, Tehnološko-metalurški fakultet Univerzitetа u Beogradu

Vreme: petak, 4. oktobar 2024. u 12.00

Mesto: Biblioteka IBISS

Predavač:dr Miloš Filipović, Sulfaging group leader at Leibniz Institute for Analytical Sciences, ISAS e.V.

Vreme: utorak, 17. septembar 2024. u 12.00

Mesto: Biblioteka IBISS

Predavač: Prof. dr Tatjana Kundaković-Vasović, redovni profesor na Katedri za farmakognoziju Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Beogradu

Vreme: sreda, 25. septembar 2024. u 12.00

Mesto: Biblioteka IBISS

Predavač: dr Márcio Carocho, Politehnički institut Braganse (IPB), Portugal

Vreme: petak, 28. jun 2024. u 13.00

Mesto: Biblioteka IBISS

Strana 1 od 11
Obaveštenje o kolačićima

IBISS koristi analitičke "kolačiće" (eng. "cookies") za analizu korišćenja sajta u cilju unapređenja korisničkog iskustva, klikom na "Prihvatam" dajete saglasnost za korišćenje kolačića.