Ana Despotović

Ana Despotović je završila osnovne akademske studije 2016. godine (Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, smer Molekularna biologija i fiziologija). Master akademske studije (Biološki fakultet, studijski program Molekularna biologija i fiziologija) završila je 2017. godine odbranom Master teze naslovljene „Sinergistički antitumorski efekat vitamina C i K3 na ćelije humanog glioblastoma U251 in vitro“. Iste godine je upisala doktorske akademske studije, takođe na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Od 2018. godine je zaposlena kao istraživač na Odeljenju za neurofiziologiju Instituta za biološka istraživanja „Siniša Stanković“, a godine 2021. stiče zvanje istraživač saradnik. Bila je angažovana na projektu „Uloga autofagije u regulaciji smrti tumorskih ćelija“ (173053) u periodu od 2018. do 2020. godine i projektu „Modulacija signalnih puteva koji kontrolišu intracelularni balans u terapiji tumora i neuro-imuno-endokrinih poremećaja“ (III41025) u periodu od 2018. do 2019. godine. Oba projekta su bila finansirana od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Kao deo angažmana na projektu bilateralne saradnje između Republike Srbije i Narodne Republike Kine „Ispitivanje dodataka stroncijum karbonata i stroncijum fluorida u kalcijum-silikatne dentalne cemente: fizičko-hemijska i biološka karakterizacija“ (451-02-818/2021-09/20) tokom aprila 2023. godine je boravila u institutima u okviru Medicinskog fakulteta Fuđijan u Kini.

Naučno-istraživački rad Ane Despotović se zasniva na praćenju unutarćelijskih signala i ispitivanju molekularnih mehanizama koji se nalaze u osnovi odgovora malignih ćelija na potencijalne antitumorske agense različitog porekla, u cilju otkrivanja novih terapijskih pristupa u lečenju malignih bolesti. Takođe, Ana se bavi ispitivanjem biokompatibilnosti bioaktivnih materijala za upotrebu u regenerativnoj medicini kao koštano/zubnih zamenika.

Član je Društva za neuronauke Srbije (DNS), Federacije evropskih društava za neuronauke (FENS), Srpskog biološkog društva (SBD), Evropskog društva za istraživanje slobodnih radikala (SFRR-E), Srpskog društva za mitohondrijalnu i slobodno-radikalsku fiziologiju (SDMSRF), Srpskog društva za molekularnu biologiju (MolBioS), Srpskog društva istraživača raka (SDIR) i Evropskog udruženja za istraživanje raka (EACR).