dr Maja Misirkić Marjanović

Maja Misirkić Marjanović je odbranila doktorsku disertaciju pod nazivom „Mehanizmi citotoksičnog i citoprotektivnog dejstva fulerenskih (C60) nanočestica“ 2015. godine na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Na Biološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu je 2005. godine stekla zvanje Master molekularne biologije i fiziologije.

Naučno-istraživački rad dr Maje Misirkić Marjanović doprinosi upoznavanju antitumorskog i imunomodulatornog potencijala nanočestica. Značajan deo svog istraživačkog rada usmerila je na ispitivanje mehanizma i uloge autofagije u antitumorskom efektu različitih novosintetisanih jedinjenja, procesu diferencijacije neurona i leukemijskih ćelija kao i infekciji SARS-CoV-2 virusom. Dr Misirkić Marjanović je učestvovala u pisanju preglednog rada о smernicama u ispitivanju autofagije objavljenog u časopisu Autophagy. Pozvana je da učestvuje u nastanku četvrte verzije ovih smernica zbog značaja njenog prethodnog istraživanja u ovoj oblasti. U ovom preglednom radu su definisane smernice za istraživače koji odlučuju o odabiru metoda za ispitivanje autofagije i srodnih procesa, kao i u njihovom tumačenju.

Dr Misirkić Marjanović je dobitnik nagrade Zadužbine ,,Veselin Lučić“ za 2022. godinu za najbolje naučno ostvarenje nastavnika i saradnika Univerziteta u Beogradu. Doktorska disertacija dr Miloša Mandića, čiji je bila komentor, je dobila nagradu „Ivan Đaja“ kao najbolja disertacija u oblasti fiziologije u januaru 2024. godine. Dr Misirkić Marjanović je od 29.01.2021. do 28.11.2022. godine učestvovala na projektu Fonda za nauku Republike Srbije, u okviru specijalnog poziva COVID-19, pod nazivom ,,Targeting Autophagy to Combat SARS-CoV-2-induced Immune Dysregulation“ kao rukovodilac potprojekta ,,Optimized protocols for cell transfection and treatment“. Od 2021-2023. rukovodila je projektnim zadacima: „Uloga i mehanizmi indukcije autofagije u diferencijaciji HL-60 leukemijskih ćelija indukovanoj forbol miristat acetatom“. Član je srpskog društva za molekularnu biologiju, Srpskog biološkog društva, Društva za neuronauke Srbije, Federation of European Neuroscience Societies, Nordijskog društva za autofagiju kao i mreže Women in autophagy. Bila je takođe učesnik COST akcije TRANSAUTOPHAGY, kao i COST akcije TRANSLACORE.