dr Nevena Zogović

Nevena (Raičević) Zogović je završila Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu, smer Molekularna biologija i fiziologija. Na istom fakultetu je upisala poslediplomske studije, smer Imunobiologija. Magistarsku tezu, pod nazivom „Funkcije makrofaga pacova u eksperimentalnom modelu traume različite težine“ odbranila je 2002. godine, a doktorsku disertaciju pod nazivom „Mehanizam ćelijske smrti izazvane oksidativnim stresom u kulturi astrocita: uloga azot monoksida i gvožđa“ 2006. godine. Dr Nevena Zogović je bila zaposlena na Katedri za biologiju Fakulteta veterinarske medicine UB u periodu od 2000–2001. godine. Na Institutu za biološka istraživanja „Siniša Stanković“ – Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, UB zaposlena je od 2001. godine. Trenutno je u zvanju viši naučni saradnik.

Istraživanja dr Zogović su usmerena na proučavanje molekularnih i ćelijskih mehanizama koji su u osnovi modela neurodegenerativnih oboljenja i kancera in vitro, kao i na ispitivanje novih terapeutika za ove bolesti. Poslednjih godina, u posebnom fokusu je proučavanje uloge autofagije, oksidativnog stresa, mitohondrija i ćelijske smrti i njihove regulacije kao potencijalnih terapijskih ciljeva.

U periodu od 2008–2009. godine, dr Zogović je bila angažovana na FP6 projektu „Reinforcing a center for laser microscopy and cell profiling for regional networking – NEUROIMAGE“ kojim je rukovodio prof. dr Pavle Anđus. U toku trajanja FP6 projekta boravila je u laboratoriji profesora Gian Micheale Ratto, Scuola Normale Superiore, Piza, Italija.

Dr Nevena Zogović je bila stipendista Ministarstva za nauku, tehnologiju i razvoj Republike Srbije (2000. godina). Dr Zogović je prvi laureat nagrade za mladog naučnika u oblasti fiziologije i/ili biofizike Fondacije „Akademik Radoslav K. Anđus“ za 2005. godinu.

Dr Zogović je član i jedan od osnivača Optičkog društva Srbije. Takođe, član je Srpskog biološkog društva, Društva za neuronauke Srbije, Srpskog društva za mitohondrijalnu i slobodnoradikalsku fiziologiju, Srpskog društva za molekularnu biologiju, Federacije evropskih društava za neuronauke i Evropskog društva za istraživanja u oblasti slobodnih radikala.