Пет публикација истраживача ИБИСС-а објављено у часопису Drug Resistance Updates (IF = 18.5)

Током 2020. и 2021. године сарадници Одељења за неуробиологију Института за биолошка истраживања „Синиша Станковић" - Института од националног значаја за Републику Србију (Лабораторија за молекуларну неуро-онкологију) објавили су 5 публикација у међународном часопису изузетних вредности (М21а) Drug Resistance Updates (IF = 18.5). Drug Resistance Updates је рангиран у Journal Citation Reports међу прва 3 часописа у својој области наука (Pharmacology & Pharmacy).

Публикације се могу прочитати на следећим линковима:

Metal- and metalloid-based compounds to target and reverse cancer multidrug resistance

Repurposing old drugs to fight multidrug resistant cancers

What sustains the multidrug resistance phenotype beyond ABC efflux transporters? Looking beyond the tip of the iceberg

Advanced technological tools to study multidrug resistance in cancer

In vitro biomimetic models for glioblastoma-a promising tool for drug response studies

Рад истраживача ИБИСС-а међу 15 изабраних радова часописа Frontiers in Neuroscience

Рад колега Одељења за неуробиологију ИБИСС, публикован у часопису Frontiers in Neuroscience (IF 3.707) је изабран од стране главног едитора prof. Luis de Lecea (Sleep and Circadian Rhythms Editor’s Pick 2021 collection) у 15 научно-најквалитетнијих радова за 2021.годину: https://www.frontiersin.org/research-topics/21519/sleep-and-circadian-rhythms-editors-pick-2021

Е-књига ових 15 изабраних радова је тренутно у продукцији.

11. форуму Федерације европских друштава за неуронауке у Берлину

Сарадници Одељења за неуробиологију ИБИСС, на 11-ом форуму Федерације европских друштава за неуронауке (Federation of European Neuroscience Societies-FENS) у Берлину, јул 2018. године. Наши сарадници су уживали у разноврсном програму највећег европског конгреса из области неуронаука и имали прилику да представе своја истраживања.

Београд ће следеће године бити домаћин регионалног конгреса под покровитељством FENS, у организацији српског, турског и румунског друштва за неуронауке. Тако је FENS форум био и прилика за састанак организационог одбора FRM2019. Позив за пријаву симпозијума је отворен! Више информација можете наћи на web страници: www.fensfrm2019.rs.

Позив за предлагање симпозијума за FRM2019

Отворен је позив за предлагање симпозијума за Регионални конгрес FRM2019 који ће се оџати у Београду од 10-13. јула 2019. под покровитељством Европског друштва за неуронауке (FENS). Конгрес организују Друштва за неуронауке Србије, Румуније и Турске. Позив је отворен до 01.09.2018. Детаљније информације можете наћи на сајту Конгреса: www.fensfrm2019.rs/symposia/

COST Акција CA17104 STRATAGEM

Др Милица Пешић, др Ана Подолски-Ренић, др Тијана Станковић, др Јелена Динић, др Соња Стојковић Бурић и Миодраг Драгој учесници су COST Акцијe CA17104 STRATAGEM (Нови дијагностички и терапеутски приступи против вишеструко резистентних тумора) која се реализује у периоду од 2018 до 2022, подржаној од стране COST -а (Европска Кооперација у Науци и Технологији). Ко-предлагач Акције и члан Руководећег комитета (MC) је др Милица Пешић, док др Ана Подолски-Ренић врши функцију заменика члана Руководећег комитета (MC substitute).

 

Предавање др Милице Пешић на годишњем скупу Глобалне Академије Младих у Патаји, Тајланд

На Осмом састанку Међународне конференције младих научника и годишњег скупа Глобалне Академије Младих (GYA) у Патаји, Тајланд, 8. маја 2018 др Милица Пешић је одржала предавање: "Детекција и третман резистенције на лекове у канцеру". Др Милица Пешић је лидер GYA радних група Биодиверзитет за преживљавање путем биомедицине (Bio2Bio) и Жене у науци (WiS).

Насловна страна часописа Histochemistry and Cell Biology 148(5)2017

HCB CoverЗа насловну страну часописа Histochemistry and Cell Biology (Volume 148, Issue 5, November 2017) одабрана је слика из рада: Targeting autophagy to modulate cell survival: a comparative analysis in cancer, normal and embryonic cells, аутора: Александра Дивац Ранков, Мила Љујић, Марија Петрић, Драгица Радојковић, Милица Пешић, Јелена Динић.

 

 

Извештај са Трећег конгреса Српског друштва истраживача рака

На Трећем конгресу Српског друштва истраживача рака, одржаном од 6-7. октобра 2017, наш Институт је био суорганизатор. Колегинице са Одељења за неуробиологију и Одељења за имунологију су учествовале у организацији и научном делу програма 7. октобра 2017. Панел дискусија је вођена са предавачима из иностранства (проф Ignacio Ochoa Garrido са Универзитета у Сарагоси, Шпанија; проф Engin Ulukaya са Истиње Универзитета у Истанбулу, Турска; проф Konstantinos Dimas са Универзитета у Тесалији, Грчка) и домаћим учесницима са ИБИСС-а (др Милица Пешић, др Тијана Станковић, др Сања Мијатовић, др Јелена Динић и др Ана Подолски-Ренић).

На фотографији у предаху између предавања су (с лева на десно): проф Engin Ulukaya, проф Konstantinos Dimas, др Тијана Станковић, проф Ignacio Ochoa Garrido, др Соња Стојковић Бурић и др Милица Пешић.

Предавање др Милице Пешић на Четвртом састанку ЦОСТ акције ЦМ1407 у Лисабону

На Четвртом састанку COST акције CM1407 у Лисабону, др Милица Пешић је одржала предавање: "Двојни инхибитори у третману канцера". Др Милица Пешић је лидер радне групе за истраживање канцера у оквиру ове COSTMeetingLisboa
акције.
Снимак предавања је доступан на следећем линку: https://drive.google.com/file/d/0B0z9_MnrOvGESDJCOE45UjA4UTQ/view?usp=drive_web

 

 

 

 

Neuroscience 2015 (304) Насловна страна

neuroscience 2015Слика 9 из публикације Lazic K., Petrovic J., Ciric J., Kalauzi A., Saponjic J. Impact of anesthetic regimen on the respiratory pattern, EEG microstructure and sleep in the rat model of cholinergic Parkinson disease neuropathology, Neuroscience, 2015, 304, 1-13, изабрана је за насловну страну часописа Neuroscience (304).

 

 

Награда Фондације „Академик Радослав К. Анђус” за 2013/2014. годину

Др Јелена Петровић је добитник награде Фондације „Академик Радослав К. Анђус“ за најбољи рад из области физиологије/биофизике за 2013/2014. годину за публикацију:

Petrovic Ј, Ciric Ј , Lazic К, Kalauzi А, Saponjic Ј. Lesion of the pedunculopontine tegmental nucleus in rat augments cortical activation and disturbs sleep/wake state transitions structure, Experimental Neurology, 2013, 247, 562-571.

FARKA 2013 2014

Адреса

Булевар деспота Стефана 142
11108 Београд
Србија

Контакт

Телефон: +381 11 20 78 300
Факс: +381 11 27 61 433
Е-маил: ibiss@ibiss.bg.ac.rs

futer excellent