SearchSearch
Navigacija
Navigacija

Stanfordova lista za 2023. godinu

Grupa istraživača sa Univerziteta Stanford je ažurirala bazu podataka autora sa standardizovanim citatnim indikatorima i objavila rezultate za 2023. godinu. Na ovoj listi se nalaze najcitiraniji naučnici iz cele nauke. Među njima se i ove godine nalaze naše tri koleginice istraživači Instituta za biološka istraživanja “Siniša Stanković”, dr Marina Soković, dr Jasmina Glamočlija i dr Marija Ivanov, saradnice Odeljenja za fiziologiju biljaka.

Lista najuticajnijih naučnika je sačinjena u cilju sagledavanja uticajnosti naučnika i njihovog rada iz nekoliko različitih uglova. Autori liste su koristili podatke iz baze Scopus u kojoj se nalazi preko 8 miliona autora i sačinili listu najcitiranijih autora u 22 naučne oblast i 174 podoblasti. Baza podataka najcitiranijih naučnika pruža standardizovane informacije o citatima, h-indeksu, koautorstvu, citatima radova na različitim pozicijama autorstva i kompozitnom indikatoru (c-score). Prikazani su odvojeni podaci za karijeru i za pojedinačni uticaj u poslednjoj godini. Prikazane su metrike sa i bez auto-citata i odnos citata prema citiranju radova. Takođe su dati podaci o povučenim radovima (na osnovu baze podataka Retraction Watch), kao i citati na / iz povučenih radova.

Proračuni su obavljeni obradom podataka autorskih profila u Scopusu od 1. avgusta 2024. Autori ove liste naglašavaju da objavljena verzija odražava autorske profile baze Scopus u trenutku izračunavanja i savetuju autorima da proveravaju svoje autorkse profile u Scopusu i uređuju ih.

Baza je dostupna sa sledećem linku: https://elsevier.digitalcommonsdata.com/datasets/btchxktzyw/7

Obaveštenje o kolačićima

IBISS koristi analitičke "kolačiće" (eng. "cookies") za analizu korišćenja sajta u cilju unapređenja korisničkog iskustva, klikom na "Prihvatam" dajete saglasnost za korišćenje kolačića.